pondělí 21. prosince 2015

Raw-vegan kokosové kuličky bez salka (EASY Recept)


Každý rok doma děláme na vánoce kokosové kuličky, protože já prostě miluji kokos. Ale k tomu bylo vždycky salko, z kterého jsme nikdy nebyli moc nadšení. Sice chuťově jedna báseň, ale... Tak jsem letos rozhodla, že salko vyřadíme a vymyslíme to jinak. Nakonec z prolézání internetu a pinterestu a přemýšlení i vlastní palicí jsme se dopracovali na tento recept. Z kuliček jsem nadšená a chutnají stejně nebo možná ještě i líp jak ty se salkem.


Potřebujete výkonný robot (budeme mixovat)
Ingredience na 20 kuliček:
2 hrnky sypaného kokosu + 1 hrnek na obalení
1 lžíce kokosového oleje
Špetka soli
50-70 gramů mandlové mouky (nebo si doma rozmixujte mandle na prášek)
Datlový sirup dle chuti

Nejprve vezeme mixér a vytvoříme kokosové máslo (pokud máte doma kupované, přeskočte tento krok, potom by to bylo tak 3/4 hrnku kokosového másla), kam nasypeme 2 hrnky sypaného kokosu, rozpustíme si 1 lžíci kokosového oleje a tu přidáme do mixéru. Ještě přihodíme špetku soli. A začneme mixovat nejlépe na nejvyšší rychlost. Připravte si ale trpělivost, protože než se s kokosem začne něco dít, chvíli to bude trvat, i několik minut, tak deset možná. Záleží na vašem přístroji. Ale pak najednou to začne povolovat a hýbat se a vznikne z toho hmota tekutější konzistence. Trochu to připomíná to salko, ale jakoby jste do něj nasypali jemný kokos.

Až máme máslo hotové, kdy trochu teče, přemístíme ho do misky, přihodíme 50-70 gramů mandlové mouky, prostě tak, aby to začalo tvořit "těsto". Pak přidáme datlový sirup dle chuti. Připravte se, že pokud použijete datlový, obarví vám kuličky na růžovo. Dá se použít i třeba javorový nebo agáve, ale to ta chuť pak bude o něco odlišnější a barva taky. Mně chuťově do těch kokosek ale nejvíc sedí právě ten datlový. Promícháme to, až se nám vytvoří hmota, z které půjdou dělat kuličky. Může to vypadat, že se to dost sype, ale když z toho začnete plácat kuličku, začne se uvolňovat tuk a určitě se to začne pojit. No a jdeme na ty kuličky. Ty následně obalíme ještě samostatně v dalším kokosu a dáme někam do chladu, aby kuličky ztuhly. A máme hotovo.

Hotová hmota na tvoření kuliček

A na tvoření těchto kuliček je jedna výhoda. Když tvoříte kuličky, začne se uvolňovat kokosový tuk a ten vaším rukám dopřeje krásnou zjemňovací kůru. Ruky pak budete mít úžasně  jemné. To je dobrá výhoda, ne? Moje mamka si to nemohla vynachválit, jak tvořila kuličky. Když si pak ruce omyla, byla prostě nadšená. Tak co? Jdete do toho?


Žádné komentáře:

Okomentovat